Followers

Tuesday, March 10, 2009

comic


Lama x buat komik.. sebenarnya karektor atas ni lama dah.. dah publish tahun 2002 x silap... tapi atas masalah penerbitan.. dapat keluar 3 isu sahaja.. baki 3 isu hangus.. naib baik ada buat copy. ada jugak buat layan time boring2.
Ada jugak org bertanya kenapa x berkarya lagi... nak tapi komitmen kena tinggi sebab nak buat buat 1 layout (1 muka surat) cerita jer dah makan seminggu dua... daripada komposisi, angle frame, dialog, inker dan kemasan..! penat! memang aku respek pada kartunis yang memeang hari2 kerja dia buat ni.. yelah dah tu kerja dia nak buat macamana... aku ni cuma minat.
Minat yang x boleh ditinggalkan, mesti nak tingkatkan kemahiran melukis atau mewarna... bukan setakat pandai lukis tapi nak sampai boleh mengolah satu cerita... bukan senang jadi pengarah satu cerita yang kita sendiri kena lukis segalanya! dari karektor, lokasi, suasana dan fesyen pakaian...
memang kena buat satu bank untuk setup supaya bila nak terus dah ada apa yang nak dilukis. (macama aku sempat..)
RM?? boleh tahan juga kalau kena cara.. sebab dia melihat kepada peminat... kalau rating naik dan ramai org ikut cerita kita.. sedap ar... 1 page boleh dapat RM100..!.
Sedapkan bayangkan dan boleh kira sendiri lah pendapatan kartunis malaysia... tapi ni bukan rangking kartunis aie beb... aku pernah tengok 1 muka artwork dia memang meleleh... gile lawa. mamat ni rajin giler lah.. respek!! itu baru OTAI !!!

No comments: